Sauna plaatsen in woning

Het installeren van een binnensauna is tegenwoordig een rage. En dat is ook begrijpelijk. Aangezien het ontwerp en de technologische vooruitgang van sauna’s voor thuis steeds beter worden, is het tegenwoordig veel eenvoudiger om er een in uw huis te installeren dan een paar jaar geleden. Steeds meer mensen in het Verenigd Koninkrijk laten zich inspireren door de Scandinavische landen, met name Finland, dat meer dan twee miljoen sauna’s telt. En dankzij het feit dat er hier bijna geen saunareglementen bestaan, is een binnensauna een steeds populairdere keuze geworden.

Wilt u een sauna in uw huis laten plaatsen? Lees dan verder.

Spring naar eender welk deel van deze gids door op de juiste link te klikken.

Wat doet een sauna?
Hoeveel verschillende soorten sauna’s zijn er?
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van sauna’s?
Hoeveel calorieën verbranden sauna’s?
Hoeveel sauna’s per week zijn gezond/goed voor u?
Kunt u een sauna in uw huis installeren?
Hoeveel kost een sauna voor binnen of thuis?
Sauna Sauna Kopen

Wat doet een sauna?

Een sauna is een kleine binnenruimte. Deze ruimte is voorzien van een ononderbroken watertoevoer en wordt verwarmd om een hete, stomende omgeving te creëren waarin mensen zich kunnen ontspannen en spierpijn kunnen verlichten. De technologie is eenvoudig. Een sauna werkt door middel van de droge warmte die wordt opgewekt door een kachel in een kleine afgesloten ruimte. Steeds meer mensen beseffen de gezondheidsvoordelen van regelmatig saunagebruik. En ze kijken naar de ouderwetse sauna in Finse stijl als de beste plaats om dit te bereiken.

Het voordeel van deze traditionele sauna is dat u met regelmatige tussenpozen vochtige warmte kunt afgeven door water op de warmtebron te sprenkelen. En in deze warmte ontspannen uw spieren zich en vinden de opgehoopte gifstoffen hun weg uit uw lichaam via de open poriën in uw huid – zo wordt een saunabeurt een voortreffelijke gezondheids- en schoonheidsbehandeling.

Hoeveel verschillende soorten sauna’s zijn er?

Er zijn hoofdzakelijk vier verschillende soorten sauna’s:

Traditionele Finse Sauna – De luchtvochtigheid in deze met hout beklede sauna wordt geregeld door water toe te voegen op verwarmde rotsen. Wanneer de temperatuur in de sauna stijgt, daalt de luchtvochtigheid.
Droge Sauna – Deze sauna is identiek aan de Traditionele Finse Sauna, maar er wordt geen water op de verwarmde rotsen gesprenkeld. In vergelijking hiermee is de luchtvochtigheid laag en de temperatuur hoog in deze sauna.
Stoombad – De luchtvochtigheid in deze sauna is bijna 100%. Maar de temperatuur – rond 120º F – is veel lager dan in de andere soorten sauna’s. Tegels, glas of acryl wordt gebruikt in de afgesloten ruimte van deze sauna om deze temperatuur te handhaven. Door de hoge luchtvochtigheid in de sauna voelt u zich heter, hoewel de temperatuur niet zo hoog is.
Infrarood Sauna – Deze sauna is duidelijk anders omdat de luchtvochtigheid binnen nul is. Deze sauna verwarmt uw lichaam door het in een warmtehandschoen te hullen.
Een afbeelding van verschillende soorten sauna’s in één frame

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van sauna’s?

De voordelen van een sauna voor uw gezondheid zijn onder andere een verhoogde stofwisseling, ontgifting, verhoogde bloedcirculatie, gewichtsverlies, pijnvermindering, huidverjonging, anti-aging, betere stressbeheersing, ontspanning, verbeterde immuunfunctie, en verbeterde cardiovasculaire functie. Laten we eens kijken naar 5 belangrijke gezondheidsvoordelen van regelmatig saunagebruik.

Voordelen met betrekking tot gewicht: Een saunasessie van 15 minuten verhoogt zowel uw hartslag als uw stofwisseling. En zelfs na een paar uur zal uw stofwisseling nog hoger zijn. Zo kunt u op lange termijn gewicht blijven verliezen in een sauna.
Voordelen met betrekking tot de huid: Uw hart reageert onmiddellijk op de warmte in een sauna. Uw polsslag gaat met 30% of meer omhoog, en de hoeveelheid bloed die uw hart per minuut pompt verdubbelt bijna. Het grootste deel van deze extra bloedstroom gaat naar uw huid. Tegelijkertijd worden uw poriën groter. De gifstoffen die in verstopte poriën zitten, worden door het zweet weggespoeld, waardoor je huid gladder wordt.
Zwangerschap: Er is weinig onderzoek gedaan naar saunagebruik tijdens de zwangerschap. De NHS adviseert vrouwen om sauna’s te vermijden tijdens de zwangerschap vanwege de reële risico’s op uitdroging, oververhitting en flauwvallen.
Hartaandoeningen: Plotselinge hartdood is een wereldwijd probleem voor de volksgezondheid en is verantwoordelijk voor 15-20% van alle sterfgevallen. Recent onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat sauna’s goed zijn voor de gezondheid van het hart. Saunabaden leidt tot gunstige niveaus van cardiovasculaire markers en circulerende hormonen.
Artritis en andere gewrichtsaandoeningen: Infrarood sauna belooft veilige, effectieve, natuurlijke en blijvende pijnverlichting bij artritis. Omdat de therapeutische infraroodwarmte dieper in het lichaam doordringt in vergelijking met andere soorten warmtetherapie, vermindert het ontstekingen en geeft het meer verlichting van gewrichtspijn.

infraroodsauna plaatsen?

Gezondheidsvoordelen van een sauna

Hoeveel calorieën verbranden sauna’s?
Een sauna helpt uw lichaam calorieën te verbranden door het te dwingen harder te werken om de temperatuur te reguleren. Als gevolg daarvan zweet u veel in de warmte en neemt uw hartslag toe. De bloedsomloop gaat een versnelling hoger en ook uw stofwisselingssnelheid neemt toe.