Epoxy vloercoating voor garagevloeren

Voor een garagevloer wil je graag dat de oppervlakte sterk en stevig is. Door middel van een coating laag is dit mogelijk. Een gietvloer zou ook een keuze zijn die je maakt. Vooraf is het goed om te weten dat er verschil zit tussen epoxy vloercoating en de epoxy gietvloer. Beide vloeren zijn geschrikt voor een oppervlakte dat zwaar belast kan worden. De vloer is naadloos dat vuil en vocht afstotend is. Het verschil tussen beide vloeren zit in de dikte en kosten. Een gietvloer is in het algemeen duurder van een coating laag.

Epoxy vloercoating of epoxy gietvloer

Hierboven gaven we al aan dat er verschil zit in beide vloer soorten. Afhankelijk van de kwaliteit van de huidige vloer kun je een keuze maken tussen de beide soorten. Als de vloer redelijk vlak is kan er al snel een keuze worden gemaakt voor alleen een epoxy coating laag. Een epoxy gietvloer zorgt voor een extra oppervlakte laag waardoor de vloer nieuw lijkt. Deze vloer is wel een stukje dikker en duurder. In een garage is het vaak niet nodig om grote bedragen uit te geven waardoor de meeste mensen toch kiezen voor vloercoating.

Hoe wordt een epoxy vloercoating gemengd?

Het middel epoxy is een harde chemische kunststof dat bestaat uit twee componenten. Door de twee componenten in de juiste verhouding met elkaar te mengen, worden de vloeistoffen uit gehard dat een mengsel dat aangebracht kan worden op de vloer. Het mengen van de vloeistoffen kan je prima zelf doen. De garagevloer is een kleine oppervlakte waar je het effect kunt testen en vervolgens het eventueel toe te passen in de woning zelf. Het is goed om de volgende stappen door te nemen om de juiste epoxy vloercoating te mengen:

  1. Zoek de juiste epoxy middelen uit om de coating te mengen. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar met ieder zijn eigen speciale eigenschap. Voor de vloer wordt er aangeraden om epoxy harder en epoxyhars te gebruiken.
  2. Er gaat bij het mengen twee derde epoxyhars door heen en één derde epoxy hard. Gebruik hier een maatbeker bij zodat je de precieze hoeveelheid hebt.
  3. Ga het mengsel goed roeren zodat ook de zijkanten goed gemengd worden. Hou het gerust een minuut vol.

 

Tip: Bij het gebruiken van epoxy giethars en foto epoxy let er dan op dat het mengselverhouding evenveel volume verhouding heeft.

 

  1. Na het mengen giet je de hoeveelheid over in een andere maatbeker. Om deze manier kan het luchtvolume eruit gehaald worden.
  2. Hou rekening met de verharde tijd van de epoxy coating. Na het mengen kun je het best even wachten zodat het middel verhard.
  3. Na het rusten is het tijd om de coating aan te brengen.

Bij het mengen is het belangrijk om gebruik te maken van handschoenen. Het is een chemische stof dat branderig aan kan voelen. Als er toch vloeistof geknoeid wordt kan het worden weg gehaald met olie.

Voor advies is het altijd mogelijk een specialist in te huren. Deze kan aangeven wat je het best kan doen voor je garagevloer.