Budget bouwen

 

budget bouwen

‘Wij kunnen een afgewerkte nieuwbouw woning bouwen vanaf € 185 000 excl. btw.’

Budget huis bouwen? Wij vinden het belangrijk om geheel op basis van uw specifieke wensen te werken. Bij ieder project zetten wij de wensen van de klant om in een concreet voorontwerp. Pas wanneer u tevreden bent met het voorontwerp en instemt met het bijbehorende kostenplaatje, voeren wij de volledige opdracht uit. Frank Gruwez toont vooraf duidelijk wat wij met het vooraf gestelde budget zullen bouwen en beginnen aan het project wanneer u hiermee instemt. De uitvoering van onze projecten gebeurt altijd professioneel, deskundig en gestructureerd.

 

Je droomhuis bouwen met een beperkt budget
Een eigen huis bouwen is een belangrijke stap in je leven en een grote persoonlijke én financiële investering. Gelukkig kan je door hier en daar slim te besparen ook met een beperkt budget een parel van een woning neerplanten.
Kies de juiste bouwgrond
De kosten van je bouwgrond kunnen je budget al in de beginfase doen ontploffen. Bovenop de prijs van de grond betaal je immers nog de notariskosten, waaronder de registratierechten. Houd daarom bij het kopen van een stuk grond rekening met een aantal factoren.

 

Wat kan je bouwen met een bouwbudget van € 150.000

Het eerste wat je doet als je bouwplannen hebt, is je budget opstellen. Je bouwbudgetbepaalt immers wat voor woning je kan bouwen. Een bouwproces bestaat dan ook uit heel wat compromissen. Kies je voor een grote woning met eenvoudige materialen of mag het wat compacter zodat je luxueuzere materialen kan gebruiken? Wij schetsen een realistisch beeld en helpen je om belangrijke knopen door te hakken.

Het ‘netto’ bouwbudget

Een eerste belangrijke nuance die we moeten leggen, is dat je van je bouwbudget een deel moet aftrekken voor bijkomende kosten. Zo moet je met volgende kosten rekening houden:

  • Ereloon architect – ± 5%
  • Btw – 21% op de nettoprijs
  • Eventuele studies: grondsondering, EPB en ingenieursstudie – € 2.700 à 3.600
  • Aansluiten van nutsvoorzieningen – € 2.500 à 5.000
  • Veiligheidscoördinatie – € 1.500

 

Low-budget bouwen

De droom van een eigen huis is nog steeds zeer groot bij de Belgen. Maar over de vraag of we nu moeten kopen of bouwen zijn de meningen verdeeld. Uit ons trendrapport blijkt alvast dat een meerderheid van de jongeren ervoor kiest een bestaande woning te kopen en te renoveren.

Toch kan je ook met een beperkt budget een mooie én zuinige woning bouwen. Een woning die bovendien klaar is voor de toekomst. Bouwen of verbouwen? Nieuwbouw of een bestaande woning? Het zijn vragen waar vele kandidaat-bouwers mee worstelen. Veel hangt natuurlijk af van je budget en net daarom heb je er alle baat bij om naar het grote plaatje te kijken. Investeren in nieuwbouw is initieel duurder dan een bestaande woning kopen – in sommige gevallen loopt het verschil op tot 20% – maar dit prijsverschil weegt veelal niet op tegen de voordelen van een nieuwbouwwoning.

 

bouwproject – budget 250.000€

Wij willen een huis bouwen van 10*12m, 2 volwaardige verdiepingen en een pyramidedak. + op gelijkvloers een uitsprong van 6*4m

Ons total budget voor dit project (alles behalve bouwgrond) bedraagt 250.000€

Heeft iemand van jullie een vergelijkbaar huis qua grootte gebouwd? Hoeveel was uiteindelijk jullie kostprijs?

ik weet dat de afwerking nogal kan verschillen, maar info daarover heb ik nu nog geen behoefte. Gewoon om te weten of ik niet op het einde van het budget met een half huis zit.

 

Welk budget hebt u nodig om te bouwen

Het bouwen van een woning is financieel geen sinecure. Daarom is het belangrijk om op voorhand een goed financieel plan op te stellen en teberekenen hoeveel het nu precies allemaal zal kosten.

1. Over welk totaalbudget beschikt u?

Begin met een inventaris op te stellen van uw financiële middelen: eigen inbreng, gebouw waarvan u eigenaar bent en dat u kan verkopen, financiële steun van de ouders, hypotheeklening… Dat zal u een maximumbedrag geven dat u kan spenderen aan uw nieuwbouw.

2. Hoeveel kan het huis kosten in functie van het beschikbare budget ?

U zal eerst enkele onvermijdelijke uitgaven van dat globaal bedrag moeten aftrekken :

• De prijs van de grond, met inbegrip van de notariskosten (+BTW) en de registratierechten. Gezien de hoge prijs van de gronden, speelt de keuze van de gemeente een belangrijke rol. Twijfel ook niet om uw ambities naar beneden te stellen om voldoende geld over te houden om te bouwen.
• De nodige bedragen voor de aansluiting van de nutsvoorzieningen (elektriciteit, gas, water, riolering, televisie, internet…). Dat kan neerkomen op budget van ongeveer 5000 euro.
• Het ereloon van de architect, eventueel van de ingenieur, van de veiligheidscoördinator en de EPB-verslaggever. Als u daar geen duidelijke informatie over heeft, moet u ongeveer 8 à 10% van de totale kostprijs (+ BTW) van het huis rekenen.
• Bewaar een deeltje van het budget (minimum 5%) voor onvoorziene omstandigheden tijdens het bouwen.

Het overblijvend bedrag kan u aan het huis zelf spenderen. Deel dit bedrag door 1,21 en u bekomt de kostprijs van het huis exclusief BTW.

3. Hoe bepaalt de grootte van de woning de kostprijs

Een gemiddeld huis met laag energieverbruik, zonder luxe in de afwerking en zonder buiteninrichtingen kost vandaag tussen 1.000 en 1.250 euro exclusief BTW per gebouwde vierkante meter (dat verschil is in functie van de bouwmethode, het niveau van de afwerking, de complexiteit of eenvoud van de architectuur…).

Deel dus uw netto budget exclusief BTW door 1.000 of 1.250 en u bekomt het aantal vierkante meter dat u kan bouwen. Indien u een huis van 70m2 op twee verdiepingen (zonder kelders) bouwt, komt dat neer op een bedrag tussen 140.000 en 175.000 euro exclusief BTW. Deel het aantal vierkante meters door ongeveer 1,15 om de belemmering van de muren weg te halen en u krijgt de netto bewoonbare oppervlakte dat u zich kan veroorloven. Merk op dat het met een netto bewoonbare oppervlakte van minder dan 80m2 zeer moeilijk wordt om een huis met twee slaapkamers te bouwen.

Tags: onesie mannen – Biertische – kinderbett kaufen – Lits enfantbiertafel promoties – picknicktafel